Vad är det för fel på fruntimmer i Sverige?

Ja vad är det för fel egentligen? Här har vi haft allmän skolgång sen 1842 och rösträtt har kvinnor haft sen 1921. Det är ju alltså snart 200 respektive 100 år som män och kvinnor haft samma förutsättningar. Ändå är fortfarande idag färre än 20% av bolagsstyrelsers ledamöter kvinnor. Och även om det ser ljusare ut på andra fronter inom näringslivet är jämställdheten (eller bristen på den) ett faktiskt problem. Vad är det för fel på svenska fruntimmer egentligen, som inte tagit sig längre?
.
Typ så inleddes vår föreläsning idag (dock fritt återgett av undertecknad). Inte föga förvånande blev jag ruggigt irriterad. Som tur var så fortsatte föreläsaren med...
.
...att givetvis handlar det inte om vad det är för fel på svenska "fruntimmer". Utan att problemet ligger i kvarlevande attityder och systemet. Makthavarna i systemets attityder. Och den maktobalans som finns. Om att för att vissa ska få makt måste andra ge upp delar av sin. Låta de maktlösa vara med och bestämma.
.
Så vad är det för fel på fattiga länder? De som ofta har så goda naturtillgångar, resurser och bistånd. Varför tar de sig inte upp ur fattigdomen? Eller kan problemet ligga i de rika länderna? I systemet för att utveckla länder? I maktobalansen länder emellan? Om att det är få länder som är beredd att faktiskt ge upp någon reell makt till förmån för någon annan? I t ex IMF har Storbritannien mer att säga till om än de 42 afrikanska länder som ligger söder om Sahara. Och vilka påverkas mest av IMF:s beslut? Hur ser egentligen fördelningen ut mellan inflytande i förhållande till hur stor påverkan besluten har på landet?
.
Jag menar inte att det är lätta frågor eller att det finns kompletta svar. Men det är värt en tanke.

Kommentarer
Postat av: Sofia

Lisa!



KUL att få kika in i din fiiiina blogg. Glad att jag fick se USA-bilder!

Härnösand alltså och Sida-kurs. Big stuff! ;) Säkert en del tankar och funderingar som sätts igång. Men Etiopien är ju det största! Woohoo!! Ser fram emot att följa dig här!

KRAM!

2010-08-25 @ 09:13:39
URL: http://sofiaofsmaland.blogg.se/
Postat av: Johanna

Vännen! Sjukt spännande föreläsningar. Intressant att vända på redan kända aspekter som förflytta fokus från fattigdomen till rikedomen och även på samma sätt när det gäller könen om makt. Hade nog gärna suttit med som en liten tyst mus och lyssnat lite. Men men man kan inte få allt minsann. Hur som haver så jag jag länkat till din blogg från min blogg nu så då får vi se om någon av mina läsare tar sig vidare. Ser fram emot att hinna träffa dig en kortis till innan du åker. Allt gott! Stor kram!

2010-08-25 @ 11:07:06
URL: http://www.johannabjorkman.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0